Stijnis Juweliers in Emmen en Assen

Mijn account

Historie Juwelier Stijnis & ons goudsmeden atelier SGS Fabriek.

In 1985 besluit de nestor van het bedrijf Chris Stijnis om samen met zijn echtgenoot Rita de stoute schoenen aan te trekken en de winkel waar hij al geruime tijd bedrijfsleider is geweest over te nemen. Dit is de start van een prachtig familiebedrijf.

De oudste zoon Wim Stijnis treedt met zijn opleiding in de voetsporen van zijn vader en volgt de vakschool te Schoonhoven waar hij wordt opgeleid tot juwelier en goudsmid. Enkele jaren later volgt zijn jongere broer Bas Stijnis hetzelfde traject. Beide gaan na de opleiding niet direct in het familiebedrijf aan de gang maar gaan eerst de fijne kneepjes van het vak leren bij andere bedrijven. Zowel de werkbank, de commerciële retail kant, als de buitendienst wordt door beide enkele jaren gebruikt om alle nodig kennis op te nemen die nodig is voor het leiden en laten groeien van het familiebedrijf.

In 2004 gaan Bas en Wim aan de slag binnen het familiebedrijf en al snel wordt een tweede winkel geopend in Assen aan de Marktstraat. Hier was enkele jaren daarvoor een juwelier gestopt en het achtergelaten gat in de markt was niet gevuld. Met de ervaring van de eerste winkel in Emmen werd een succesvolle tweede winkel gestart die niet meer weg te denken is in de binnenstad van Assen.

Kort na deze uitbreiding deed zich een unieke kans voor. De overname van een grote sieraden productie bedrijf, JD sieraden kwam op het pad en Bas en Wim besloten het avontuur verder uit te breiden. JD sieraden was een gespecialiseerd productiebedrijf in oud-Hollandse sieraden met o.a. bloedkoraal en granaat. Door de overname werden de eerste stappen als fabrikant gezet. Al snel klopte verschillende toonaangevende groothandels aan de fabrieksdeur en werd de vraag te groot om op de toenmalige locatie te blijven produceren. De fabriek werd verplaatst naar Emmen.  De ondernemingslust van Bas en Wim werd opnieuw aangewakkerd met de mogelijkheid om nog een fabriek over te nemen. Dit van oorsprong Nederlandse productie bedrijf produceerde o.a. het bekende sieraden merk Fjory. Het bedrijf genaamd de Firma “Unity in Leiden’’ waar Bas en Wim de machines, productiemethode en merknaam van over hebben genomen.

De eerste uitbreiding van de fabriek was een feit. Later werden de laatste grote Nederlandse sieraden productie bedrijven overgenomen en ondergebracht in het grote sieraden atelier te Emmen. O.a. het bedrijf Giesen te Zoeterwoude en de laatste overname in 2021 de armbanden specialist Hoogeman in Almere. Hiermee heeft juwelier Stijnis direct gebruik gemaakt van een meest provisionele goudsmeden atelier waar van af het legeren tot het goud de eindproducten gemaakt kunnen worden. Ook gedenk sieraden, restauraties van oude sieraden en nieuwwerk behoren tot de mogelijkheden.